Honda 599 Forum

Go Back   Honda 599 Forum > General Community > Repair and Maintenance

Repair and Maintenance Questions and answers about repairing and maintaining your beloved Hornet.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-01-2018, 02:13 PM   #1
Darrell41653
Senior Member
 
Darrell41653's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: USA Eastern,Ky - Prestonsburg
Posts: 1,138
Default Battery issue?

So I hooked up one of those USB charging cables so I could charge my phone while riding.
I didn't know it but those things draw a small amount of voltage even when nothing is plugged in to them.

The bike sits for a week without being started and now I have a dead battery.
Dead, as in less than 4 volts.

Put the battery on a trickle charger, 24 hours later the battery is at 13.5 volts with no load, engine off.
At idle I have 13.10 volts.
2500 RPM I have 13.30 volts.
5000 RPM I have 13.25 volts.

Also...With the bike off, no load on the battery, I am seeing the voltage slowly creep downward. I am talking in the hundredths range.
Went from 13.10 to about 12.95 in less than an hour...Normal?

Also...I have read on here about the rectifier going bad.
How do I tell if mine is bad or going bad?
I noticed that the rectifier was hot to the touch when it was idling.
Is this normal?
I see what looks like cooling fins on it, so I assume it runs hot?

I'm gonna throw that damned USB charger in the garbage.
__________________
"Horsepower is like dick size; there is no such thing as "too much". Granted, you may never use all that you've got, but it sure feels good knowing that you've got it in your pocket, available to whip it out and use it anytime you want to. Or need to, even if just to win a bet ..."
Darrell41653 is offline   Reply With Quote

Old 05-02-2018, 02:17 PM   #2
Creakinbones
Senior Member
 
Creakinbones's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 4,671
Default Re: Battery issue?

Ouch! I've heard that story a few times before about at least some USB chargers flattening batteries.

If you're rectifier is going bad I think a dead battery is the first sign, but someone must have come up with a more pre-emptive test than that.
__________________
2001 cb600
Creakinbones is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 06:36 PM   #3
sfive99
Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: Bay Area, CA
Posts: 84
Default Re: Battery issue?

http://www.bayarearidersforum.com/fo...d.php?t=394141

Darrell, the above may help although it kind of sounds normal-ish? The link includes step-by-step instructions for troubleshooting.
sfive99 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.